2014/08/16
TUTTI a DRESDA!
In 1860 werd tussen de archieven van de Katholieke Hofkerk in Dresden een vergeten kast ontdekt. De muzikale schat die het kabinet bevatte, zou nieuw licht werpen op het indrukwekkende muzikale scenario dat de stad in petto had op het hoogtepunt van de barok.
Vanaf 1694 had een reeks van muziekminnende vorsten het voor het zeggen gehad in Dresden. De hofkapel werd bezet door virtuoze musici die elk gespecialiseerd waren op één instrument (in tegenstelling tot de meeste hoforkesten die musici in dienst hadden, die een aantal instrumenten bespeelden). Veel musici aan het hof van Dresden waren tevens componist. Deze optimale omstandigheden zorgden voor een snelle opkomst van de stad tot een van de belangrijkste culturele centra van Europa. Logisch dat veel musici uit heel Europa werden aangetrokken, vooral uit Frankrijk en Italië.
Veel musici van de hofkapel zoals Weiss en de concertmeester Pisendel hadden hun muzikale opleiding in Italië genoten. Samen met Duitse musici waren veel Italianen in in dienst van het hof, waaronder de gebroeders Besozzi, Francesco Maria Veracini en een aantal beroemde italiaanse operazangers. Er zijn verslagen van een operaproductie waarin Heinichen de enige Duitser was temidden van een Italiaanse cast. Bij Telemann en Vivaldi, twee van de meest vooraanstaande componisten van hun tijd, stond de hofkapel hoog aangeschreven. Hun invloed op het muziekleven daar was groot.
In dit programma hoort u werken van componisten uit het vergeten kabinet. Het illustreert de buitengewone kwaliteit en variëteit van de muziek die aan het hof van Dresen klonk in de eerste helft van de 18 eeuw.